måndag 31 december 2007

År noll, då?

Nyårsafton igen!
Om någon undrar hur greker och romare räknade tiden, dvs. vilket år de hade, så var det så här:
De grekiska stadsstaterna såg år "noll" i det vi kallar 776 f Kr , för från det året har vi bevarat de första segrarinskrifterna från Olympia och spelen som hölls där (de avslutades f ö 217 e Kr).

Rom (dvs. så småningom romarriket) förlade sitt år "noll" till ab urbe condita som det heter på latin, och på ren svenska från stadens grundläggning. Ja, ni vet, när Romulus och Remus var ute och diade varginnan och sen grundade stan, blev osams och kvar var bara Romulus.

F ö så har ju kalendern ändrats om en massa gånger. Romarna bytte ju både nyår och månadsnamn, samt petade in en räcka olycksbådande extradagar för att få ordning.

Caesar var som vanligt i farten och gav oss den julianska kalendern, och efter dennes död fick en månad hans namn, juli. Han var ju gammelmorbror och adoptivfar till Octavianus, sedermere kejsar Augustus, som även han fick en månad uppkallad efter sig, augusti.

Solur och vattenklockor var de naturliga sätten att mäta tiden i antiken. Det var inte alltid så knussligt med minuter hit eller dit.

Gott slut och gott nytt 2008 till läsare av Drusillas dubiösa domän!

Inga kommentarer: