torsdag 18 september 2008

Pindaros, Sture Linnér och så Magnus William-Olsson

Igår var jag på en fantastisk föreläsning på Medelhavsmuseet men i regi av Natur & Kultur. Allt med anledning av Ingvar Björkesons nyöversättning av Pindaros verk, med lång inledning i boken av Sture Linnér.
IB var tyvärr för klen för att kunna delta.

Magnus William-Olsson, som inspirerats mycket av Pindaros (och Sapfo!) var på podiet med åldermannen Sture Linnér. Herrarna kompletterade varandra strålande bra. Den ömsesidiga beundran de uppenbarligen hyser för varandra vr inte jobbig utan enbart cool.

Blev så förförd av herrarnas lärda och stimulerande samtal, med avrundning in style, ja direkt ståpälsklass av Magnus William-Olsson, där han läste från sin diktsamling
"Ögonblicket är för Pindaros ett litet rum i tiden : nya dikter och de gamla"
(finns i pocket, ska beställa bums)
...att jag köpte den nya boken (man fick ett gratis glas vin av förlaget) som promotades för 200kr där på Medelhavsmuseet.

Idag såg jag att den finns på Bokus för 172 kr...men det är klart, det var utan Sture Linnérs dedikation i den...:-)
Sture Linnér är ju humanist, diplomat och affärsman, docent i grekiska, 91 år ung, och den som stod för hela organiseringen av den svenska räddningsinsatsen när athenarna svalt under efterkrigstiden/ inbördeskriget i Athen och folk åt sparvar.
Bokstavligen stekta sparvar.
Då jobbade han för Röda Korset och än idag ligger Athens största sjukhus på gatan uppkallad efter svenskarna: Sverigegatan (Odhós Souidhías).

Fick tänka efter när jag första gången hälsat på SL - det var nog 1981 som ung fältarkeolog i Athen (vi grävde på Agorà, dvs stadens legendariska torg, och höll oss vid Stoa Pikile, om någon känne rigen den brokiga stoan, som gett namn till stoicismen).

Det var på takterrassen på Svenska institutet (www.sia.gr ), med Parthenon i bakgrunden (c. 200 m bort) och han är verkligen unik i sitt slag. Jag var lite darrig inför den store mannen, men det var ingen oro. Han är generös och ödmjuk och en sann gentleman.

Dessutom flirtar han numera lite grann, och gör det sällsynt snyggt!:-) Jag flirtade tillbaka...igårkväll alltså, inte 1981!

Ikväll blir det Athenvännernas årsmöte , och då kan jag fortsätta flirten kanske...!
Info om dem hittar man också under www.sia.gr, klicka på vänföreningen.

Skämt åsido, slå upp Sture Linnér på Wikipedia, och låna allt han skrivit. Om du inte är intresserad av arkeologi / antikens litteratur, kan du läsa hans självbiografier, se listan i Wikipedia. För det blir en lista om man dels är 91, dels gjort så oerört mycket och haft ett sådant enormt rikt liv som "kyrios" (herr) Sture.

Drussan

Inga kommentarer: