torsdag 18 september 2008

Athenvännernas årsmöte 18 sept.

Kalimera!
Igår kväll hade Svenska Atheninstitutets vänner årsmöte.
Tänkte rapportera lite intryck här.

www.athenvannerna.se

Så här står det på den utmärkta hemsidan:
Tror du att antiken har något att ge dagens människor?
Vill du fördjupa din känsla och dina kunskaper om Grekland och den grekiska kulturen?
Då bör du bli medlem i Föreningen Svenska Atheninstitutets Vänner.
Så här skrev Sture Linnér i Svenska Dagbladet om föreningens tidskrift Hellenika:

"Hellenika erbjuder en rik skörd... För dem som vill få stimulerande inblickar i årtusendens grekiska kultur och för alla humanistiskt orienterade läsare över huvud taget är medlemskap en särdeles lönande investering."

Föreningen bildades 1976 för att stödja det svenska institutet i Athen och för att främja kontakterna mellan Grekland och Sverige.

Nåväl, igår delades två pris ut.
Athenvännernas pris gick i år till Ylva Wigh, journalist.
Mer om henne längre ned på sidan, för jag har lite kommentarer med egna intryck av Ylva från 1981, bl. a "Aldrig en man söder om Alperna!" som var något av de "ylvismer" som jag sparat genom åren......se längre ned där jag berättar mer...

Sture Linnérs pris till Ingegerd Ekstam, pionjär inom reklambranschen, startare av landets första kvinnliga reklambyrå, grundare av Celiakiförbundet, och redaktör av vänföreningens tidskrift Hellenika under 28 år och 108 nummer, varav 10 år som huvudredaktör, allt som ideellt arbete. Man häpnar i dessa tider då alla gör allt för pengar... medan andra tidskrifter, som BLM och Artes gått i graven, så lever Hellenika och sparkar!
Ingegerd höll ett lysande tal och sedan åkte skynket av den enastående skulptur av Evert Lindfors hon förälskat sig i nere i Provence innan hon ens visste om prispengarna.

Auditoriet fick en kort men exemplarisk rapport av Torsten Kälvemark (teolog, kulturskribent och tidigare utredare på Högskoleverket)om vad som händer på svenska institutet i Athen, www.sia.gr, framledes.

Torsten berättade:

Det ska bli en breddning av SIA i och med att man satsar på den tusenårig bysantinska epoken i höst. En ung man, Jesper Blid, fick ett stipendium för att fortsätta sina studier runt bibehållna kyrkor i hedniska helgedomar. Spännande! Sådana här exempel finns många, och Jesper kommer säkert att göra något nyttigt för pengarna han mottog. Det blir en artikel i vänföreningens tidskrift Hellenika så småningom, som alla kan ta del av.

En annan stipendiat var mag.student i Uppsala, Gunilla Bengtsson.

Annat nytt på SIA är att man ska ägna vatten ett stort tvärvetenskapligt studium. Det blir många discipliner som involveras, för man ska studera vatten och vattenförsörjning både från forntid och från nutid. Som många vet så är "floderna" i Grekland rätt ynkliga och elen svindyr. Ämnet ligger utan tvivel rätt i tiden.

Torsten Kälvemark ska själv leda ett antal högskolerektorer m fl. till en resa på klassisk mark i november.
Bland annat ska man spetsa öronen när man hör § 16 i den grekiska konstitutionen nämnas, för Grekland har diskuterat att starta privata universitet, och förslaget är extremt kontroversiellt.

Tips: Torsten kommer att publicera en artikel om SIA i kommande "Universitetsläraren".

Vidare fick vi reda på nytt om SIA:s ekonomi. Det behövs pengar till att hantera det rika material som finns från svenska utgrävningar i Medelhavsområdet.
Och på utgrävningen på Poros, Kalaureia, lett av Berit Wells, ska man ägna sig åt community archaeology, dvs. med samhällsarkeologiska aspekter om hur historien påverkar samhället av idag. Se www.kaleureia.org

*************************************
Nu ska jag fritt återge Ylva Wighs föredrag
"Grävande journalistik i forntid och nutid" från igår.

Ylva har vänligen sagt att jag får skriva på fritt. Tack, Ylva! Hoppas du inte ångrar dig! ;-)

Ylva började med att konstatera att massmedias utrikesbevakning går det mode i. Hon blev själv journalist tack vare att hon lärt sig grekiska under en sommar på plats, och kunde rapportera om Grekland under militärjuntan (1967-1974). Landet rönte stort intresse hos den skandinaviska allmänheten, och hade därmed god utrikesbevakning i nordisk massmedia.
Hennes uppgift som frilansare var att samla information, och att skriva i Expressen, för detta var innan Expressen blivit en "bilderbok för illitterata"...
Senare gick Ylva över till DN, och ännu längre fram till SvD.

Nåväl, Ylva var i Grekland hela året med undantag för somrarna. Hon säger att hon blev inspirerad av, och lärt sig mycket från, storheter som Bang och Agne Hamrin. Bosse Holmström arbetade Ylva med under många år. Han har stundtals anklagats för att vara manschauvinist, men till Ylva rådde ett gott kollegialt förhållande.
Vid ett tillfälle sa Ylva till Bosse " Jag står ut med dig så bra, för du påminner om drängarna hemma på gården!", varpå Bosse svarade
"De är i alla fall riktiga karlar".

Ariane Wahlgren, en tyskfödd svensk utrikeskorre fanns under många år i Athen, och skrev liksom Ylva kritiskt om juntan. Hon, Ariane, blev av en juntavänlig svensk herre kallad "Stora skräcken". När denne herre träffat Ylva, blev hon snabbt "Lilla skräcken".
Ylvas rapporter om Papadopoulos-regimen ledde till att hon blev utvisad 1974, men det var ju samma år som juntan rasade ihop i och med Cypernkrisen.

Redan 1964 skrevs Ylva in på SIA, Carl Gustaf Styrenius. Men det var under 1974, med juntans fall, som Ylva fick mer tid över till att skriva mycket om arkeologi i Grekland. Institutets nye chef hette Robin Hägg, och han hade ett enormt nätverk. Detta hade Ylva nytta av på alla tänkbara sätt.
Ylva har själv enligt egen uppgift enbart kort akademisk kunskap om antikens kultur och samhällsliv (klassisk fornkunskap med antikens historia), men skriva om arkeologi så folk begriper, det kan hon!
Med sin mikrofon ständigt under näsan på den ene specialisten efter den andre, kunde Ylva göra radioprogram och rapportera om Robins och hela SIA:s internationella symposier och konferenser, inte minst om minoisk tid, som präglade institutet sedan början på åttiotalet. Och Ylva gjorde antiken populär hos svenskarna hemma!
1980 skrev Ylva ett reportage som hamnade som mittuppslag i DN. Det handlade om att fem svenskar för första gången fick vara med och gräva på Atens agorà, och blev en succé.

Som parentes kan nämna att er bloggare Drusilla var med på utgrävningen 1981 på samma ställe.

Varje sommar åkte Ylva hem till svalkan i Sverige och jobbade som semestervikarie på radio, tv eller i tidningar.
Det roligaste hon gjort är att vara producent på Vetandets värld i P1. Det blev så framgångsrika program att lärare köpte in dem och använde dem i undervisningen. Det blev ett speciellt sug efter antikens historia, då ”flumskolan redan hade gjort sig märkbar”.

Ylva fortsatte sitt arbete i Athen över OS 2004, men sedan var det slut.
Hon upptäckte till sin förvåning att inte ens berättelsen om Feidippides, som ska ha löpt det allra första ”maratonloppet” år 490 f Kr, finns belagt hos Herodotos. Nu förstod Ylva att om Herodotos, som annars är så noggrann, inte skrivit om Feidippides och det första maratonloppet, så hade det nog aldrig inträffat någon löpning från Maraton.
Om detta rapporterade Ylva i ett antal landsortstidningar med introduktionen "Hallå alla maratonlöpare! Ni springer på en MYT!"

Numera är medieintresset för Grekland ungefär i klass med det intresse vi har för Bulgarien, menar Ylva, dvs. dött!

Ylva känner sig nu som den siste mohikanen, eftersom hon är, och förmodligen förblir, den det sista korren som bevakat Grekland och Cypern.
På nittiotalet skrev hon krönikor som "Han hette Kostas och hade röd tröja" (om fader okänd sökes).
Hon skrev om den grekiska inomhusvintern, och läsare blev förvånade över att det kan vara kallt kring Medelhavet.

Slutligen berättade Ylva vilka frågor hon mest av allt har fått ifrån grekerna: "Är du gift med en grek?" och den vanligaste från svenskarna om Grekland: "Tror du att Konstantin kommer tillbaka?"...

Visste ni förresten att det är tack vare Ylva Wigh som grekiska barn kan läsa Pippi Långstrump? Av Astrid Lindgren fick Ylva den engelska översättningen att ge till en grekisk väninna.
För övrigt är det viktigaste att bevaka ett land objektivt. Med dessa kloka ord avrundade Ylva ett strålande föredrag.

Det här referatet kan ju inte göra föredraget rättvisa, men kanske har jag lyckats förmedla Ylva Wighs entusiasm och kunskap. Som ung arkeolog slukade jag allt hon skrev och alla radioprogram hon höll i, inte minst de med arkeolog Gullög Nordqvist som expert. Gullög är nuvarande professor i Uppsala.

Gratulerar Ylva! Du är synnerligen väl förtjänt av Athenvännernas pris av år 2008.

/Drusilla, student till och ifrån i Athen 1980 - 1992

Inga kommentarer: